En samfällighetsförening skiljer sig väldigt mycket från en bostadsrättsförening. En bostadsrättsförening (kort BRF) är en sammanslutning för alla boende i en (eller flera fastigheter) som har det uttalade ansvaret för fastigheterna i stort och för att värna om de boendes rättigheter och ekonomiska intressen. En samfällighetsförenings ansvar är endast att ta hand om, och besluta kring det som ingår i gemensamhetsanläggningen. Med anläggning menas det område och de fastigheter eller andra tillgångar som innefattas av ett Anläggningsbeslut. Vi lyder inte heller under samma skatte eller redovisningsregler.
En BRF är oftast ägaren till fastigheten/fastigheterna som den omfattar. Sedan är medlemmarna i en BRF de boende i fastigheten och de äger andelar som är i storlek efter den del av fastigheten de har besittningsrätt till. I en samfällighet är det istället fastigheterna som är medlemmar och dess ägare företräder således sin fastighet och bli automatiskt medlemmar i Samfällighetsföreningen när de flyttar in. Är det flera ägare av en fastighet så företräds fastigheten av alla ägare. På en årsstämma kan det därför vara bra att ge den ägare som närvarar en fullmakt att företräda den andelen av fastigheten som man äger, om ni är flera ägare det vill säga.
För Kokoskakans räkning innebär det att samfälligheten ansvarar för Vatten & Avloppsledningar, belysning, garage, gräsytor och avfallshantering som löper/finns på samfällighetens mark. Gränsen för vad anläggningen börjar och slutar finns på ritningar som du dels hittar här men även hos Lantmäteriet. Skulle du till exempel få problem med avloppet hemma så är det ditt ansvar, ner till gemensamanläggningens avloppsrör som löper under hela längan. Däremot ansvarar vi inte för något kopplat till din fastighet, vare sig fasad, tak, hängrännor* eller något annat.
Det finns några gråzoner där din och samfällighetens mark/fastighet möts. Dessa gråzoner bedöms med prejudikat när något inträffar. Till exempel kan du på sidan "Vatten" läsa om var gränsen mellan ditt vattenrör och samfällighetens vattenrör går.
Samfälligheter kan således inte besluta om saker som inte omfattas av anläggningsbeslutet. Vi får heller inte ändra saker på vår mark så det avviker från anläggningsbeslutet.
Samfällighetens högst beslutande organ är årsstämman. Mellan årsstämmorna hanteras relevanta frågor och problem av samfällighetens styrelse. I Kokoskakans samfällighetsförening består styrelsen av representanter från varje radhuslänga, så kallade längrepresentanter. Deras uppgift är att samla in och ta med sig frågorna från grannarna i deras länga till styrelsen. Utöver längrepresentanter väljer styrelsen även en Ordförande och en Kassör.
Där en BRF kan besluta om andrahandsuthyrning, trivselregler i trapphus, på balkonger osv, kan inte en samfällighetsförening ta beslut. Föreningen har inget att säga till om kring din fastighet och hur den sköts. Däremot kan ju dina grannar framföra klagomål och anmälningar kan ju alltid göras till relevanta myndigheter. Samfälligheten får dock inte yttra sig kring frågor som inte berör det som omfattas av anläggningsbeslutet.
Till skillnad från en BRF så underrättas inte samfällighetsföreningen om att du flyttar ut, för du, som individ är ju inte medlem i föreningen, utan det är huset du bor i. På samma sätt underrättas inte vi om det sker en försäljning och någon ny flyttar in. Föreningen ser därför, väldigt gärna, att du kontaktar oss vid en försäljning och meddelar oss inflyttningsdatum för köparna samt deras kontaktuppgifter så vi kan hälsa dem välkomna till området och informera dem om vad Samfällighetsföreningen är för något.